обл. Русе, с. Николово+359 886 400 492

Една ябълка или круша на ден могат да ви предпазят от сърдечен удар

Ябълките и крушите ви предпазват от сърдечен удар и инсулт.

 

Това е заключението на холандско изследване, публикувано в Stroke: вестник на Американската асоциация за сърдечни заболявания, в което изследователите открили, че яденето на много плодове и зеленчуци с бяла плът, може да предпази от инсулт.

Докато предишни проучвания са свързани с висока консумация на плодове и зеленчуци, което прави  по-малък риска от инсулт, изследователите сега работят, за да проучат как влияят различните цветове  на плодовете и зеленчукови групи върху инсулта.

Цветът на ядливната част на плодовете и зеленчуците отразява наличието на полезни фитохимикали като каротиноиди и флавоноиди.

Учените са изследвали връзката между консумация на плодове и зеленчуци в определена цветова група в 10-годишен период с инсулти сред 20 069 възрастни, със средна възраст 41 години. Участниците са били  без сърдечно-съдови заболявания в началото на изследването и са попълнили 178-въпросник за начин на хранене за предходната година.

Плодовете и зеленчуците са класифицирани в четири цветови групи:

    ЗЕЛЕНО - включително тъмни листни зеленчуци, зеле и марули

    ЖЪЛТО/ОРАНЖЕВО -  които основно са цитрусови плодове

    ЧЕРВЕНО / ЛИЛАВО -  които са предимно червени зеленчуци

    БЯЛО  -   55% от които са ябълки и круши

През 10-те години на проследяване, 233 инсулта са документирани. Зелени, оранжеви / жълти и червени / лилави плодове и зеленчуци не са свързани с инсулт. Въпреки това, рискът от инсулт е 52% по-нисък за хора с висок прием на бели плодове и зеленчуци, в сравнение с хората с нисък прием.

Всеки 25 грама на ден увеличение на бели плодове и зеленчуци е свързано с 9% по-нисък риск от инсулт. Една ябълка със средно тегло 120 грама.

"За да се предотврати инсулт, е полезно да се консумират значителни количества бели плодове и зеленчуци", казва Линда М. Оуди Грип, магистър, водещ автор на изследването и кандидат на науките сътрудник в храненето на човека на Вагенингенски университет в Холандия . "Яденето на една ябълка на ден е един лесен начин за намаляване риска от инсулт".

"Въпреки това, други плодове и зеленчукови цветови групи могат да предпазват от други хронични заболявания. Следователно, остава от значение да се консумират много плодове и зеленчуци."

Ябълките и крушите са с високо съдържание на диетични фибри и флавоноиди, наречен кверцетин. В проучването, други храни, в бялата категория бяха, банани, карфиол, цикория и краставица.

Картофите са били класифицирани като нишесте.

В допълнение, се наблюдава намаляване на риска от инсулт,което  може допълнително да се дължи като цяло на по-здравословен начин на живот на лицата, чието меню е богато на плодове и зеленчуци ", пише Хайке Вешинг, доктор -  магистър, на Института по епидемиология и социална медицина в Университета в Мюнстер, Германия.

Партньори: