обл. Русе, с. Николово+359 886 400 492

Ябълки и круши, който не яде…

Познато ви е, нали? Какво става с този, който не яде ябълки и круши? Губи много ценна храна. Да наистина губи, защото в тези два плода природата е вложила твърде много от своите богатства на витамини и други полезни вещества.

 

Да започнем с ябълката - не, защото е по-полезна от крушата, и двата плода си имат своите достойнства, но все пак ябълката е по–известна. Спомнете си за Адам и Ева. Като оставим настрана библейската прочутост на плода, ябълката е популярна като медицинско средство още от дълбока древност.

Хипократ /всеки знае кой е той/ е предписвал ябълки на болните от сърце и различни бъбречни заболявания. Плодът се смята за чудотворен и при анемия, кашлицa от различно естество, нервни неразположения. Прави впечатление, че се използват семките, корите, правят се сокове и отвари. Всичко това не е случайно. Днешната наука знае вече твърде много за лечебните свойства на ябълките. Но въобще не е нужно човек да е болен, за да консумира тези прекрасни плодове. Тъкмо обратното -голямата им стойност е именно в това, че са мощно средство за профилактика срещу редица заболявания, а едновременно с това са питателна и вкусна храна. В една средно голяма ябълка се съдържат около 1,07 грама пектин. Той представлява разтворими естествени влакнини, за които е известно, че намаляват нивата на холестерол в кръвта. Ябълката съдържа в себе си и към 2 грама лигнин и целулоза, които са несмилаеми влакнини. Поради тази причина те почистват вътрешността на червата и така не само помагат срещу запек, но и отстраняват канцерогенните отлагания. Богатото съдържание на минерални вещества и витамини оказва положително въздействие при ставни болки от различен характер, при главоболие. Препоръчителни са ябълките и при профилактика на инфаркт, калциране на кръвоносните съдове и белодробни заболявания.

Особено приложение намират плодовете в диетите за намаляване на наднормено тегло. Разбира се за тази цел са необходими ябълки от сортовете с по-ниска захарност. Желателно е да се консумират сутрин на гладно, но могат да се ядат по всяко време на деня. Това е един невероятен плод, в който няма мазнини, калориите са малко, беден е на натрий и липсва холестерол, следователно е безкрайно подходящ за диетично хранене.

Ябълките също така доставят на организма и микроелементът бор. Той повишава усвояването на калций от тялото. Това би могло да предпази организма от остеопороза. Човек се нуждае от около 3 милиграма бор на ден. Такова количество лесно се набавя от две ябълки, а елементът не се намира в много храни. Трябва обаче да се контролира нивото на натрия, като това не значи да се прекалява със солта.

Крушите - полезни и здравословни

А сега за крушите… Ако много хора са убедени в полезността на ябълките, то не всички знаят, че крушата е също толкова безценна по отношение на лечебните си качества. Този плод е много богат на фенолови съединения, които укрепват кръвоносните съдове и ги предпазват от калциране. Крушите имат силно изразено противовъзпалително и антибиотично действие. В тях е открито веществото арбутин, убиващо болестотворните бактерии. Това ги прави мощен помощник при лечение на болести на пикочо-отделителната система. Повишават диурезата. Помагат както при инфекции на дихателните пътища, така и при силна кашлица. Особено ценни са крушите, когато човек има ускорен пулс и сърцебиене, тъй като укрепват и успокояват сърдечния мускул.

Едно от най–големите приложения на крушите е в диетичното хранене, тъй като плодовете съдържат дъбилни вещества, полезни за храносмилането. При консумация на круши се засилва перисталтиката на червата и организмът се прочиства редовно. Твърде интересен е фактът, че крушите на вкус са по-сладки от ябълките, но практически съдържат по-малко захар. Те имат по-малко органични киселини, а съдържат много от микроелементите, нужни за обменните процеси в организма на човека. Всеки, които цели да намали наднорменото си тегло, може да яде неограничено количество круши, но не на гладно. Ако имате гастрит или язвени заболявания, трябва да знаете, че е по-добре да ограничавате консумацията на круши и да ги белите. Здравите хора е по-добре да ги консумират небелени. Но помнете, че както всички плодове, така и крушите трябва да са много добре измити.

А вие хапвате ли ябълки и круши и кой сорт ви е любим?

Партньори: